✦ Jourhem, så funkar det ✦

Vi är alltid i behov av jourhem
Ett jourhem är ett tillfälligt hem där djuret bor under tiden vi först söker efter ägaren och om denne inte hittas, nytt hem. Efter tolv dagar i jourhemmet, enligt kontrakt med Polismyndigheten i Västernorrland, kastreras, id-märks och vaccineras katten för att sedan söka sitt nya hem. Alla veterinärkostnader står Sundsvalls Djurhem för men önskvärt är att jourhemmet själv ordnar med transport fram och tillbaka till veterinär. Fungerar inte det hjälper vi självklart till. Vi kan aldrig säga hur länge en katt blir sittande i ett jourhem men man bör räkna mellan 1-3 månader. Alla katter får ett hem och vi avlivar aldrig friska trevliga katter. Som jourhem har man ansvar för djuret under hela tiden djuret befinner sig där. En katt i jourhem får aldrig släppas ut, den ska strikt hållas inomhus. Man ska kunna se och rapportera till oss om djuret visar sjukdomstecken eller om det är övriga problem. Det är även bra om jourhemmet har tillgång till digitalkamera och dator och kan fotografera jourkatten.

När man startar som jourhem får man alltid ett startkit av oss bestående av kattlåda, sand, torrfoder, leksaker och matskålar och sedan står vi för mat under hela jourhemsvistelsen. I mån av tillgång står vi för kattsand men annars ber vi jourhemmen införskaffa detta själv. Har man dock inte ekonomi för det eller av andra skäl inte kan stå för kattsand så köper vi naturligtvis det och förmedlar.

Innan man får börja som jourhem finns det en del vi önskar
Man bör inte ha barn under sex år då vi sällan eller aldrig kan försäkra oss om hur katten reagerar med mindre barn. Katter som varit ute under en längre tid är både rädda och trötta och möjlighet till lugn och ro och avskildhet är ett krav.

Du som jourhem ska noga utvärdera katten. Dels för att vi ska se att den är ett trevligt fungerande husdjur samt att vi behöver veta vad för sorts hem katten söker. Det är viktigt för oss att genom dig som jourhem lära känna katten och på så vis kunna förmedla den till rätt köpare så både den och katten får ett lyckligt liv tillsammans. En del katter vill vara inne och andra ute, en del vill ha ett lugnt liv medan andra skulle trivas bättre i en aktiv familj.

Som jourhem kan man ibland bli fäst vid det djur man haft i sin omsorg under en tid. Vi vill att om man som jourhem har planen att prova sig fram och till slut själv adoptera en av sina jourkatter berättar det för oss vid start. Sen gäller samma sak som för övriga spekulanter att man kan kan erbjuda det hem som uppfyller kattens behov. Om vi redan har en spekulant på katten har jourhemmet ingen förtur utan måste anmäla sitt intresse till oss precis som andra spekulanter.

Vi tar inte emot förvildade katter utan bara tama djur, alltså katter som levt med människor. Har man katt sedan förut i jourhemmet brukar vi använda dessa som akutjourhem. Det innebär att du måste ha ett rum att avvara för den nya katten och som den inte kan smita ifrån. När en katt kommer in vet man aldrig vad den har i sin ryggsäck, den kan vara väldigt aggressiv mot andra djur och svåra skador kan uppstå. Vi vet heller inte om den bär några smittor så för jourhemmets egna katter bör därför den nya individen hållas helt avskild från andra. Enligt det tillstånd vi har från Länsstyrelsen måste man hålla nyinkomna djur i karantän och de får ej blandas med andra djur.

Har du funderingar på att ställa upp som jourhem?
Tänk först igenom vad det innebär och ta sedan kontakt med oss och ställ de frågor du har. Vi kan då informera dig lite mer om vad det innebär. Som jourhem ska man vara mentalt förberedd på det kan vara svårt att skiljas från ett djur man haft som ”sitt eget” under en tid.

Vi är alltid i behov av fler jourhem. Kan du tänka dig att ställa upp, tveka inte att höra av dig på 070 – 545 69 17 eller info@sundsvallsdjurhem.se