Att äga en katt är att alltid ha en trogen liten vän vid sin sida. En katts kärlek förtjänar du, den kan inte påtvingas. De är självständiga livsnjutare men med det sagt betyder det inte att de klarar sig helt själva, de behöver oss för att må bra. Det är lite som man säger, hundar har ägare och katter tjänare.
Kattägare precis som alla andra djurägare måste ha med i budgeten när en liten gullig katt flyttar in att den kommer att kosta pengar. Ett enkelt överslag är att en katt per månad kostar ca 6-800:- i månaden. När katten är 17 veckor ska den enligt lag id-märkas hos veterinär och registreras på Jordbruksverket. Vid 6 månaders ålder ska den kastreras, både hanar och honor. Glöm gamla skrönor om att de blir sämre jägare om de kastreras, honor måste få en kull innan de kastreras osv osv. Det stämmer inte.
En katt ska ha ett bra foder inhandlat på en auktoriserad djuraffär. Om man ger dem ett bra helfoder så behövs inga extra tillskott. Blötfoder kan vara bra för att se till så att katten får i sig vätska, det är extra viktigt om det är varmt ute.
Naturligtvis ska katten vara försäkrad för veterinärvård är dyrt, men med en försäkring har du en ekonomisk möjlighet att hjälpa din katt. Vi får alldeles för många mail och samtal från människor som ber om pengar då de har ett sjukt djur som behöver vård men är oförsäkrad.
Innekatter behöver en anpassad miljö med leksaker och klös/klätterträd. Man bör även tänka på hur stort man bor, katter är nyfikna upptäckare och att döma dem till ett liv på en liten yta är inte rätt mot katten. En innätad balkong ger katten mer livskvalitet, där kan den få lite sol på nosen, fånga en och annan fluga samt få intryck av allt som händer ute. Har man en innekatt bör man tänka på att den borde ha en kompis, detta är viktigt om man som ägare är borta hela dagarna för annars blir det långa och tråkiga dagar för en sällskapssjuk och busig katt. Kattungar ska inte lämnas hemma ensam alls, de är små bebisar och även fast de bara är inne så kan de hitta på saker som leder till katastrof. Har du en kattunge som ska bli utekatt så måste du hålla den inne tills den är minst 6 månader och är kastrerad, då har den mognat och lärt sig lite mer om livet och vad som är farligt och inte. En liten kattunge klarar sig inte själv ute, de går åt det håll lillnosen pekar och har inga begrepp om var de är och vem/vad de ska akta sig för, det är som att släppa ut ett litet barn helt ensam i stora världen, det slutar sällan lyckligt.
Släpp ALDRIG ut en okastrerad katt, vare sig det är en hona eller hane. Vi måste få stopp på denna buskavel som fortfarande pågår för fullt. Vill du ta ungar på din honkatt så håll henne inne och planera aveln med den hane ni valt till henne. Okastrerade hanar som går fritt ute ställer till mycket oreda i samhället. Förutom att de bidrar till att oönskade kattungar föds så gör sina de sina revir större och större och slåss med alla katter som kommer i dess väg, oftast med stora och svåra skador som följd. I samtal med ägaren där vi påpekar att deras okastrerade katt är ett problem så ställer sig ofta ägaren helt ovetande, deras katt är ju så snäll, ja det är den säkert mot sin familj men inte mot andra hankatter. En okastrerad hankatt kan medföra höga veterinärkostnader för andra kattägare som kastrerat sin katt och är ansvarsfull. Man kan bli ersättningsskyldig för de utlägg den drabbade kattens ägare haft hos veterinär om en ägare kan identifieras.
Tappar du bort din katt så leta. De klarar sig inte så bra utan omsorg ute. Sätt upp lappar i närområdet. Prata med grannar. Var ute och ropa på mornar, kvällar och nätter då det är tyst och lugnt ute så hör du om din katt svarar, den kan ligga och trycka någonstans eller sitta högt i ett träd. Har den en kattlåda så ställ ut den. Gör en efterlysning på vår hemsida via detta formulär.
Mjau Mjau ❤️