✦ Om oss – Så här jobbar vi ✦

Sundsvalls Djurhem är en ideell förening som startad i slutet av 2005 med en styrelse bestående av fem personer. I början av 2006 registrerades föreningen och kort därefter fick vi ansvar för vår allra första katt, Murre. Därefter har det kontinuerligt kommit in nya katter varje månad och vi har i nuläget hjälpt ca.2000 katter inklusive ett antal kaniner, fåglar, hamstrar och sköldpaddor att hitta nya fantastiska hem! ❤

Tanken med föreningen är att i första hand hjälpa upphittade ägarlösa smådjur att hitta en ny ansvarstagande ägare som vill ta på sig det fulla ansvaret. Främst gäller det katter och antalet oönskade katter är sorgligt nog mycket stort. Vi prioritera alltså främst de djur som går ute och är hemlösa. Skulle det vara så att man har en katt som behöver omplaceras så tar vi emot i mån av plats och med kravet att de ska vara kastrerade, öronmärkta och vaccinerade. Förfrågan om omplacering kan man göra till oss via mail på info@sundsvallsdjurhem.se eller ringa 070-545 69 17 (teltid. måndag till torsdag kl.16-18). Vi tar inte in förvildade tamkatter utan endast tama djur som trivs i människors sällskap och är hanterbara.

Så, vad gör du när du hittar en katt som du tror kan vara hemlös? Vi vet att folk vill väl och att tanken är god när man hittar en katt som man tror är hemlös, men det kan bli lite tokigt ibland. Kanske det sitter någon orolig matte eller husse och väntar och undrar vad som hänt deras pälskling som brukar komma hem efter några timmar ute. Kanske matte eller husse inte håller till på sociala medier och vet att deras katt är upphittad och att ett inlägg ligger uppe och delas för fullt för att hitta ägaren. Det man kan tänka på är att om katten ser välmående ut med gott hull, verkar pigg och glad så är den nog inte hemlös och då är det bättre att låta den vara kvar ute. Om man ändå är osäker om den har ett hem eller inte så är detta är vad vi rekommenderar att man gör först och främst:

Kolla om katten bär halsband med telefonnummer, eller är öronmärkt. Du kan också ta katten till polisstationen eller veterinären för att kolla eventuellt chip.

• Kolla med människor i närområdet om dom känner igen katten.

• Ring polisen på telefon 114 14 och hör efter om katten är anmäld försvunnen.

• Titta under våra efterlysningar.

• Hittar du inte ägaren, kontakta oss via mail info@sundsvallsdjurhem.se eller ring 070-545 69 17

Skulle det vara så att man provat och gjort allt man kunnat utan resultat så kan vi kliva in och göra en insats och katten får då komma in till ett av våra jourhem. Vi har samarbete med bla. polisen och vi har en överenskommelse att vi på Sundsvalls Djurhem ska söka efter en eventuell ägare i 10 dagar och det gör vi via våra sociala medier och vi lägger även ut annonser på Lokus. Om ingen ägare lokaliserats efter dom 10 dagarna så tillfaller katten djurhemmet och vi kan nu börja leta efter ett nytt för-alltid-hem! Katterna blir utvärderade hos oss och undersökta av någon av våra sponsrade veterinärer så att vi kan säkerställa att de ej har aggressiva tendenser, att de är rumsrena och friska och se om dom behöver vård av något slag. Jourhemmen har katten hemma hos sig då vi tror på att ha katterna i hemmamiljö. Det blir enklare att se vilken personlighet dom har, vi kan utvärdera vilket slags hem som skulle passa och självklart för kattens eget välbefinnande så den får uppleva hur ett kattliv ska vara i ett varmt och kärleksfullt hem ❤

Vi har en Katteria, en friggebod med 2 stora bås, som vi använder ifall vi är osäkra på en katts fysiska och psykiska status eller om vi inte har något jourhem ledigt för tillfället. Katterian använder vi året om då den både har värme och el och vi har den placerad i samma område som en av våra medlemmar i styrelsen bor i.

Vi på Sundsvalls Djurhem arbetar även för att höja kattens status i samhället. Därför tas alltid en symbolisk summa ut för varje djur som går via oss. När de är redo att flytta till sina nya hem är de kastrerade, id-märkta, vaccinerade, avmaskade och vid behov avskabbade. En kattunge är vi köp dubbelvaccinerad och vid 6 månaders ålder tar köparen katten till en veterinär för kastrering och öronmärkning på vår bekostnad. Summan vi tar för att adoptera katt av oss är betydligt lägre än vad det kostar föreningen under hela den tiden djuret befinner sig i vår omsorg. Så våra katter oavsett om det är hona, hane eller kattungar kostar 1000:-. Du kan läsa mer om hur våra jourhem fungerar här och hur adoption går till här.

Styrelsen består av:

Ordförande: Eva Vikman Årblom
Ledamot: Eva Björkman
Suppleant: Kristina Östling
Suppleant/sekreterare: Camilla Stålhammar
Suppleant/Kassör/Administratör: Kamilla Sedergren